Adsense Reklam

11 Ocak 2016 Pazartesi

TÜRK GENCİ YAPAY ZEKA TASARLADI

Son dönemlerde artan Türk işi icat ve geliştirmelere bir yenisi daha Osmaniye'den geldi. 21 yaşındaki Abdulkadir Tamir, algoritmalarla düşünebilen yapay zeka üretti.
Günümüz teknoloji ve bilim dünyasının en çok ihtiyaç duyulan şeylerden biri yapay zeka olarak gösteriliyor. Robotlara bu yapay zeka verilerek birçok sektörde kullanılması amaçlanırken aynı zamanda kişisel işlerimizde de oldukça faydalı olacağı düşünülüyor. Ancak bir diğer yandan da korku veren bu gelişme, birçok bilim kurgu fimlerine konu olan yapak zekaları oldukça gelişmiş robotların insanlara saldırması ve savaş açması gibi tehlikeleri de distopik olsa da yok değil.


Fakat bu tarz gelişmeleri hep Amerika ve Avrupa'da görürken ülkemizin Osmaniye iline bağlı Kadirli ilçesinde yaşıyan ve daha 21 yaşında olan Abdulkadir Tamir tarafından 17 yaşında başladığı çalışmalar sonucunda "Robot beyni" isimli bir yapay zeka üretimi gerçekleştirildi.
Daha önce 19 yaşındayken yıllardır keşfedilememiş yeni bir pi sayısını da keşfeden genç olan Tamir, "Yapay zeka adını verdiğim bu çalışmam gündelik hayatta her gün kullandığımız ve yaşadığımız bütün olguların aslında bir bilgisayar yazılımı sayesinde yapılabileceğini yani yapay bir zekanın da bizim her yaptığımız algoritmaları aynı insan beyni gibi taklit edebileceğini bulmuş oldum. Benim bulduğum yapay zeka tasarımının aynı zamanda hafızası da var. Yani birbirinden farklı zamanlarda geçmiş olayları hatırlayıp aralarında denklem kurup o şekilde de yapay zeka bu algoritmalardan mantıklı bir sonuç çıkarabilecek. Örneğin yapay zekaya komutumuz karşıdan karşıya geçilecek olsun. Yapay zeka bu komut karşısında kendi programında var olan önce sağa bak, taşıt yoksa sonra sola bak, yine taşıt yoksa sağa bakarak yolun karşısına kadar ilerle, komutunu uygulayacak. Sonra tekrar sağa sola bak taşıt yoksa karşıya geç komutu gelecek. Ama dediğim gibi bizim kendisine verdiğimiz ilk komuttan sonra bunu kendisi düşünüp uygulayacak" şeklinde bu yapay zekasını ifade ediyor.


Şimdiki amacının ise bu yapay zekayı bir üniversitede yapacağı geniş çaplı çalışma ile geliştirmek olduğunu söyleyen genç, bu konuda üniversitelerden de destek bekliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder